torstai 4. joulukuuta 2014

Näin (joulu) meillä III

Pikkujoulu on peruttu, Ruotsista ei löydy luumuhilloa! Onko näin ollut aina, vai poistettiiko natsiyhteyksinen hillo kaupoista vasta sen jälkeen kun joulutortut viime vuonna tuomittiin antisemitistisiksi?

Ruotsalainen joulu on muutenkin aika koomista aikaa. Luciasta ei muuta kuin debatoida. Pari vuotta sitten tummaihoinen Lucia kuohutti tiettyä kansanosaa ja kuohunta kuohutti vastapuolta. Kun etnisyysyydestä päästiin, alkoi pohdinta siitä, saako Lucia olla poika. Koko joulu tuntuu olevan yksi problemaattinen miinakenttä, kaikesta kun voi joku mielensä pahoittaa.

Ei sillä, samanlaista keskustelua ja ihan kaikesta käydään täällä ympäri vuoden. Telkkarissa pyöritetään kuukautisaiheisia ohjelmia, koska joku jossain keksi, ettei menkkoja käsitellä medioissa tarpeeksi. Patriarkaalisuutta nähdää sellaisissakin sanoissa kuten pyssla (askarrella) ja naisten itsetyydytykselle etsittiin uusi termi, jotta "itsensä naiseksi määrittelevät tai vaginalliset henkilöt" jotka eivät koe jo olemassa olevia sanoja omikseen, saisivat rauhan. Tavallaan tämän poliittisen korrektiuden lähes uskonnonomainen vaaliminen on yksi asia, joka tekee Ruotsista niin sympaattisen. Asioista täytyy toki keskustella ja näkökulmia ottaa huomioon. Mieliä ei pidä tietentahtoen pahoittaa ja niin edelleen, mutta välillä kyllä hymyilyttää.

God ju- eiku God helg!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti