keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Kielipoliisi iskee jälleen


Kielen elinvoiman ja taipuisuuden, sekä kielellä leikittelyn ylevänä ystävänä tuntuu pahalta ruoskia, mutta pakko on. Kielirikkaheinän tuuheimpana rehottavassa pusikossa, Facabook-seinällä, tapahtui nimittäin taas. Paatunut oikeakielisyyssilmä tahtoo jo hyppiä yli yhdyssanaerheiden ja epämääräisten virkerakenteiden, mutta tätä en osannut odottaa taikka ohittaa:

"Kandivedet meni!"

Minulta meni sylkivedet väärään kurkkuun, ja kävi yskittämään, siis mitä? Varsinaista kielirikostahan ei ole tapahtunut: kandidaatintutkielman kirjoittamistakin voi kai ihan hyvin leikillisesti verrata lapsen synnyttämiseen, mutta tämä on mielestäni liikaa. Liekö syynä oman kandini olemattomuus ja tulemattomuus vai kenties piilevä synnytyspelko, mutta ihan oikeasti! Moinen metafora on vain kuvottavuudessaan kertakaikkisen hirveä ja aiheuttaa kammottavia mielikuvia lattialla vesilammikossa makaavasta tutkimusainiestosta ja ties mistä. Ei näin, eihän?

P.S. ah-niin-ihana -rakenne, kun sitä tahdotaan käyttää jonkin ilmiön pilkkaamiseen tyyliin: Hänellä on ah-niin-ihana teiniangsti, vituttaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti