torstai 27. lokakuuta 2011

Langennut fennisti

Suomi-kulta. Meillä on viime aikoina mennyt vähän huonosti. Vanha klisee, mutta totta: syy ei ole sinussa vaan minussa. Olen ollut laiska ylläpitämään kerran niin kukoistavaa rakkauttamme. Vannoin, että tahdon oppia tuntemaan sinut niin läpikotaisin kuin elinvoimaisen ja alati muuttuvan kielen vain voi oppia tuntemaan, mutta nyt en olekaan enää niin kiinnostunut. Kauniin kuoresi alta paljastui nimittäin aikalailla kaikkea monimutkaista, johon en jaksa paneutua. Ei minua kiinnosta sääverbiesi valenssivaihtelut tai morfologiset hifistelyt kuten astevaihtelu ja sen toteutumissäännöt. Aloit silmissäni muistuttaa aivan liikaa matematiikkaa, joka ei ole koskaan ollut ystäväni. Derivaatio, glottaalisaatio ja fokusoiva lohkorakenne!

Olen käynyt vieraissa. Myönnän, että olen aika ihastunut ruotsin kieleen. Viron kanssa minulla sen sijaan ei ole mitään meneillään: en ole koskaan tuntenut vetoa junttimaisiin ja kummallisiin sukulaisiisi. Toivoisin kuitenkin, että voisin saada takaisin sen mitä meillä oli. Rakastan ilmenemismuotojasi ja sitä kuinka uhkut elinvoimaa, vaikka isommat käyvät päälle. Odotan malttamattomana, koska suomen kielen lautakunta viimein "sallii" muodon "alkaa tekemään" jotta saisin alkaa käyttää sitä!

Pillkusääntösikin ovat jotain oudolla tavalla pantavia.

Pus

2 kommenttia:

 1. Eikö se sallita jo? Muistelisin jonkun professorin sanoneen niin sivulauseessa. En ollut kovin läsnä, joten en tajunnut keskeyttää ja varmistaa, onko muutos todella tapahtunut. Googlettaminen tai Kielikellojen selaaminen olisi aivan liian raskasta, joten en voi tarkistaa asiaa itse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Googletin puolestasi: "Vanhan ja yhä voimassa olevan suosituksen mukaan huolitellussa kirjoitetussa kielessä käytetään rakennetta alkaa tehdä. Suomen kielen lautakunta on viimeksi käsitellyt alkaa tehdä -rakennetta vuonna 2004 eikä antanut tuolloin uutta suositusta."

   Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, mikä on asian laita vaikkapa kymmenen vuoden kuluttua!

   Poista